Asbestsanering
Hitta bästa pris på asbestsanering
Behöver du hjälp med asbestsanering eller borttagning av asbestmaterial som eternit och dylikt? Då har du hittat rätt. Recycla matchar dig med godkända lokala saneringsfirmor så att du kan jämföra priser, kundbetyg och omdömen - helt kostnadsfritt.
Pris
Hitta bästa pris på asbestsanering
Har du en fastighet som är byggd före år 1982 och misstänker det kan finnas asbest i konstruktionen? Oavsett om du planerar på att köpa ett äldre hus, äger en hyresfastighet eller har liknande byggnad som behöver asbestsanering – kan du få hjälp och jämföra priser på Recycla gratis.
Vad ligger asbestsanering pris på? Kostnaden för asbestsanering ligger i genomsnitt på cirka 800-900 kr per kvm inkl. moms efter ROT-avdrag för ytor som golv, väggar och tak. För specifika och mindre saneringsjobb kan priserna variera mer, men de är oftast lägre i totalkostnad.
För större arbeten, som sanering av tak eller hela rum, ligger priserna ofta över 20 000 kr och kan gå upp till 35 000 kr eller mer, beroende på ytan och komplexiteten.
Priserna för hela projekt inklusive anmälan till Arbetsmiljöverket, material, transport och deponi varierar kraftigt, men ett genomsnittligt pris verkar ligga mellan 25.000 kr och 35.000 kr för större jobb som taksanering eller omfattande invändiga saneringar.
Jämför priserSå funkar Recycla
Så fungerar det att jämföra priser på asbestsanering
Nu kan du som privatperson, företag eller förening få hjälp med att jämföra priser på asbestsanering och hantering av asbestmaterial.
Det är enkelt, så här funkar det:
- Skapa en kostnadsfri förfrågan.
- Få prisförslag direkt från lokala saneringsfirmor.
- Jämför priser, kundomdömen, certifikat och mycket mer.
- Du väljer själv vilket företag du vill gå vidare med.
Snabb prisjämförelser
Efter att vi har publicerat din förfrågan, siktar vi på att alltid ge dig jämförelsepriser inom fem sekunder eller inom någon dag efter att du har skickat din förfrågan.
Gratis rådgivning
Har du fler frågor om sanering? Recycla erbjuder alltid gratis rådgivning för att säkerställa att du får en så smidig och prisvärd lösning som möjligt.
Hur vet man om det är asbest?
Hur ser asbest ut?
Du kan inte se asbestfibrerna med blotta ögat utan hjälp av ett mikroskop. Däremot finns det lite saker att kolla efter på material som ofta innehåller asbest:
- Eternitplattor – Eternitplattor brukar ha en matt träliknande yta eller glansig yta med glimmerpartiklar.
- Asbestlim - Asbest var vanligt i så kallat svartlim som kan kännas igen på sin svarta färg och som användes under hela 60-talet. Är vanligast under plastgolv.
Om du är osäker på om ett material innehåller asbest eller inte, rekommenderar vi att man tar ett prov på materialet och skickar provet till laboratorium för analys. Man får besked oftast inom någon vecka.
Vid provtagning, som från kakel, rörisolering eller golv, se till att försluta proverna noga och rengöra området efteråt. Märk och förpacka alla prover och spill på ett säkert sätt för analys, särskilt om du stöter på svartlim (brukar finnas under plastgolv), som också behöver analyseras. Läs mer om hur du arbetar förebyggande med asbest här på Arbetsmiljöverket.
Vad är asbest?
Asbest är en grupp på sex olika fiberartade kristalliserade silikater. Dessa fibrer är starka, flexibla och resistenta mot värme, kemikalier och elektricitet – vilket gjorde asbest till ett populärt byggmaterial under större delen av 1900-talet.
Hur vet man om det är asbest?
De flesta konstruktioner som byggdes mellan åren 1920–1981 har haft eller har asbest som byggnadsmaterial. Konstruktioner byggda efter år 1982 bör ej vara byggt med asbest då materialet totalförbjöds det året. Ska du renovera eller köpa en fastighet så kan det vara bra att veta vart i huset det misstänks finnas och att du tar in offerter på miljöinventering och provtagning.
När du tar prover av material som misstänks innehålla asbest, är det viktigt att arbeta noggrant för att skydda dig själv och andra från asbestdamm och det är viktigt att de provbitar som ska analyseras inte är för små. Se till att försegla området där du har tagit prov för att förhindra dammspridning.
14 588
14 588
Timmar sparade från tippen
10 000
10 000
Nöjda kunder
4,5 / 5
4,5 / 5
Betyg
24/7
24/7
Alltid godkänd återvinning
Generella råd
Generella råd och tips att tänka på vid sanering av asbest
Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att asbestsaneringen utförs på ett säkert, effektivt och kostnadseffektivt sätt. Det är alltid bäst att noggrant undersöka och jämföra olika företag innan du fattar ett beslut, för att säkerställa bästa möjliga resultat.
1. Anlita certifierade företag
- Behörighet och certifikat: Se till att det företag du anlitar har rätt certifikat och tillstånd för asbestsanering. Felhantering kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive förlust av certifikat och rättsliga påföljder. På Recycla jämför du enbart auktoriserade och godkända saneringsföretag kostnadsfritt och enkelt.
- Erfarenhet och referenser: Välj företag med dokumenterad erfarenhet och positiva kundreferenser för att säkerställa att arbetet utförs korrekt och säkert. Jämför företagens kundbetyg och certifieringar på Recycla samtidigt som du jämför priserna.
2. Kostnadsaspekter
- Pris per kvadratmeter: Priserna varierar vanligtvis mellan 460 kr och 880 kr per kvadratmeter inkl. moms efter ROT-avdrag, beroende på arbetets omfattning och typ av yta.
- ROT-avdrag: Många företag erbjuder priser exklusive ROT-avdrag, vilket kan sänka den totala kostnaden. ROT-avdraget ger hushåll möjlighet att få en del av arbetskostnaden avdragen direkt på fakturan.
- Dolda kostnader: Var uppmärksam på eventuella tilläggskostnader för extra tjänster som byggställning, extra material eller hantering av specifika avfallstyper förutom asbestmaterialet.
3. Förberedelser och Planering
- Inplastning och avgränsning: Företagen brukar plasta in alla områden som inte ska rivas och täcka över öppningar som elkontakter och ventilationer för att förhindra spridning av asbestfibrer.
- Tidsplan och arbetsdagar: Saneringsarbetet kan ta flera dagar beroende på omfattningen. Planera i förväg och se till att du har tillgång till platsen under hela arbetets gång.
- Boende: Rådfråga företaget om du kan bo i fastigheten samtidigt som saneringen utförs. Vissa projekt är såpass omfattande att du behöver hitta boende på annan plats under saneringstiden.
4. Hantering av asbestavfall
- Deponi och transport: Se till att företaget hanterar avfallet enligt gällande regler och att det transporteras till godkända deponier. Kontrollera att företaget har nödvändiga transporttillstånd för farligt avfall.
- Egen transport: Om du planerar att transportera asbestavfallet själv behöver du förpacka allt asbestmaterial i täta påsar för att förhindra dammläckage samt dubbelkolla med din återvinningscentral om de tar emot asbest. Du kan annars jämföra priser på container för asbest här.
5. Efterbehandling
- Luftrening och Ventilation: Vissa saneringsmetoder kräver efterventilering för att säkerställa att inga asbestfibrer finns kvar i luften. Kontrollera att företaget använder effektiva luftrenare under och efter arbetet.
- Kontroll och godkännande: Efter saneringen bör platsen vara säker att använda. Företaget bör avetablera saneringszonen och bekräfta att allt är godkänt enligt Arbetsmiljöverkets krav.
6. Specifika behov och ytterligare tjänster
- Städning och tillbehör: Vid sanering av tak eller höga väggar kan det behövas byggställningar. Klargör med företaget om detta ingår i priset eller om det tillkommer extra kostnader.
- Installation av ny ventilation och rör: Om du behöver installera nya ventilationskanaler, rör och isolering efter saneringen, be om en separat offert för detta arbete.
- Extramaterial: Vid sanering av eternittak, säkerställ att takläggaren är redo att lägga det nya taket direkt efter saneringen är klar. I värsta fall behöver du en pressenning för tillfälligt skydd av fastigheten för att undvika fuktskador vid regn. Kolla med saneringsfirman om de kan erbjuda pressening eller om du behöver bekosta det själv.
7. Kommunikation med arbetsmiljöverket
- Anmälan och dokumentation: Företaget bör hantera all nödvändig anmälan till Arbetsmiljöverket med arbetsmiljöplan om projektet och se till att all dokumentation är korrekt och uppdaterad.
- Regelverk och föreskrifter: Håll dig informerad om de senaste reglerna och föreskrifterna kring asbestsanering för att säkerställa att arbetet följer alla lagkrav.
8. Säkerhet och miljö
- Plastering och inneslutning: Effektiva saneringsmetoder som inplastning och användning av glovebags kan minska risken för spridning av asbestfibrer.
- Miljövänlig hantering: Välj företag som prioriterar miljövänliga metoder och korrekt hantering av asbestavfall för att minimera miljöpåverkan.
Varför Recycla
Varför använda Recycla för asbestsanering
Oavsett var i landet du befinner dig eller vad för typ av fastighet du har som behöver asbestsanering, ska vi kunna hjälpa dig. Med Recycla kan du gratis, snabbt och enkelt jämföra priser och boka en saneringsfirma.
Recycla finns med dig hela vägen och erbjuder kostnadsfri rådgivning. Vi hjälper dig snabbt, enkelt och hållbart!
5 anledningar att använda Recycla
Asbest - Farligt
Hur farligt är asbest?
Asbest är som en sovande jätte; så länge det inte störs, är allt frid och fröjd. Men vid renoveringar, rivningar eller om materialet blir skadat, kan de skadliga fibrerna frigöras i luften och det är då risken uppstår. Asbestfibrer är små mikroskopiska sylvassa nålar som stannar i luften länge och har du inte skyddsutrustning eller sanerar, kan du bli väldigt sjuk då fibrerna kilar sig fast i andningsorgan och vävnader.
Sanering av asbest är inte som vilket vanligt renoveringsprojekt som helst och bör helst inte hanteras av privatpersoner utan erfarenhet. Det kräver specialkunskap, skyddskläder, utrustning och en hel del försiktighet. På Recycla kopplar vi ihop dig med pålitliga företag för asbestsanering så att du kan jämföra deras priser snabbt, enkelt och gratis.
Recycla hjälper dig jämföra priser och hitta de bästa alternativen – oavsett om ni bor i en gammal eternitklädd villa eller bara vill vara på den säkra sidan.
Jämför priserOmdömen
Vad säger våra kunder
Allt föll på plats väldigt enkelt när vi snabbt och smidigt via Recycla.se blev satta i kontakt med rätt leverantör för våra behov. Då detta uppdrag också handlade om ett utdraget saneringsarbete så har vi haft Recycla som stöd under hela processen vilket har varit ovärderligt.
Jascha,
Delägare och grundare, Mainstay fastigheter AB.
Det var en extremt smidig process. Jag behövde bara beskriva vad vi hade för behov och sen tog det inte lång tid innan det började trilla in bra offertförslag. Från att vi ställde vår förfrågan på Recycla.se till dess att vi hade ett färdigt påskrivet kontrakt med återvinningsföretag tog det totalt endast 48 timmar!
Björn, managing partner,
Werket AB
FAQ
Vanliga frågor och svar
Vad kostar asbetsanering?
Kostnaden för asbestsanering ligger i genomsnitt på cirka 800-900 kr per kvm ink. moms efter ROT-avdrag. Större projekt som sanering av tak eller hela rum brukar hamna över 20.000 kr upp mot 35.000 kr. Men allt varierar beroende på hur omfattande projektetet är och komplexiteten. Jämför priser gratis på Asbestsanering på Recycla snabbt och enkelt, skapa en förfrågan Här.
I vilka material finns asbest?
Asbest i rörisolering - Vad bör jag tänka på och vad kostar det?
Kan man bo kvar under asbestsanering?
Måste jag anlita något av företagen som kontaktar mig?
Kostar Recycla något?
Har du fortfarande frågor?
Vårat trevliga team på support står redo att besvara dina frågor!
Störst på återvinning
I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.
2 981
Erbjudanden senaste månaden
1 028
Uppdrag senaste månaden
7 381
Totalt antal omdömen