Återvinning av alkaliskt avfall

Alkalier är starka baser som är frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Andas du in starka alkalier kan det påverka din andning och ge hosta. Exempel på alkaliskt avfall är ammoniak, batterisyra och kaustiksoda. Alkalier finns även i kaliumhydroxid och natriumhydroxid. Exempel på alkalier som kan finnas hos er:

 • Avloppsreningsmedel
 • Färgborttagningsmedel
 • Maskindiskmedel för storkök och lantbruk
 • Propplösare
 • Ugnsrengöringsmedel
 • Grillrengörinsmedel

Det är viktigt att alkaliskt avfall hanteras korrekt. Har ni små mängder alkalier ska lämna in detta till er kommunala ÅVC. Du kan hitta den ÅVC som är närmast er via vår karta här.

Är ni en verksamhet som har stora mängder alkalier eller behöver transport av alkaliskt avfall? Vi på Recycla hjälper få 1-4 st pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera alkaliskt avfall. Snabbt, enkelt och gratis!

Anteckningsskyldighet av farligt avfall för verksamhet

Den 1 augusti 2020 trädde en ny lag i kraft om att alla verksamheter är nu anteckningskyldiga gällande farligt avfall. Detta innebär att från och med den 1 november skall alla verksamheter som:

 • Producerar farligt avfall
 • Transporterar farligt avfall
 • Tar emot och hanterar farligt avfall
 • Behandlar farligt avfall
 • Mäklar eller handlar med farligt avfall

... Rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya digitala avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Anledningen till att den nya lagen har tagits fram är för att Sverige behöver ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall och Sverige behöver uppfylla nya krav i EU:s lagstiftning på avfallsområdet, som bl.a. innebär att alla uppgifter ska finnas tillgängligt i ett nationellt elektroniskt register.

Låter det krångligt?

Du kan vara lugn, vi på Recycla hjälper er att få pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera farligt avfall. Gör en förfrågan via vårt formulär och fått kontakt med dessa återvinningsföretag så kommer deras säkerhetsrådgivare senare att hjälpa er. Ni kommer att känna er trygga och säkra med att aktuella lagar och krav uppfylls samt bli vägleda med hur ni ska rapportera in ert farliga avfall. Är du nyfiken på att läsa mer om den nya lagen kan du kika på Naturvårdsverkets hemsida.

Hitta bästa pris & lösning nu!

Hitta bästa pris & lösning nu
1-4 Erbjudanden
Snabbt & Enkelt
Gratis
Sveriges största marknadsplats
för återvinning med över 1000 anslutna företag.
Vårt genomsnittliga betyg:
4.40
(3270)

Brandsläckare - Annan plats - Stockholm - Bromma

Mycket bra

Office Recycling Sverige AB fick omdömet

Löpande hantering av farligt avfall - Vård & Omsorg - Örebro

Otroligt trevlig tjej som ringde upp och guidade mig.

Ragn-Sells Recycling AB - Mitt Väst - Lotta Engdahl Karlsson fick omdömet

Farligt Avfall - Vård & Omsorg - Alvesta - Vislanda

Bra

Ragn-Sells Recycling AB - Lars Andersson fick omdömet