Återvinning av alkaliskt avfall

atervinning kemikalier

Alkalier är starka baser som är frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Andas du in starka alkalier kan det påverka din andning och ge hosta. Exempel på alkaliskt avfall är ammoniak, batterisyra och kaustiksoda. Alkalier finns även i kaliumhydroxid och natriumhydroxid. Exempel på alkalier som kan finnas hos er:

 • Avloppsreningsmedel
 • Färgborttagningsmedel
 • Maskindiskmedel för storkök och lantbruk
 • Propplösare
 • Ugnsrengöringsmedel
 • Grillrengörinsmedel

Det är viktigt att alkaliskt avfall hanteras korrekt. Har ni små mängder alkalier ska lämna in detta till er kommunala ÅVC. Du kan hitta den ÅVC som är närmast er via vår karta här.

Är ni en verksamhet som har stora mängder alkalier eller behöver transport av alkaliskt avfall? Vi på Recycla hjälper få 1-4 st pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera alkaliskt avfall. Snabbt, enkelt och gratis!

Anteckningsskyldighet av farligt avfall för verksamhet

Den 1 augusti 2020 trädde en ny lag i kraft om att alla verksamheter är nu anteckningskyldiga gällande farligt avfall. Detta innebär att från och med den 1 november skall alla verksamheter som:

 • Producerar farligt avfall
 • Transporterar farligt avfall
 • Tar emot och hanterar farligt avfall
 • Behandlar farligt avfall
 • Mäklar eller handlar med farligt avfall

... Rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya digitala avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Anledningen till att den nya lagen har tagits fram är för att Sverige behöver ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall och Sverige behöver uppfylla nya krav i EU:s lagstiftning på avfallsområdet, som bl.a. innebär att alla uppgifter ska finnas tillgängligt i ett nationellt elektroniskt register.

Låter det krångligt?

Du kan vara lugn, vi på Recycla hjälper er att få pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera farligt avfall. Gör en förfrågan via vårt formulär och fått kontakt med dessa återvinningsföretag så kommer deras säkerhetsrådgivare senare att hjälpa er. Ni kommer att känna er trygga och säkra med att aktuella lagar och krav uppfylls samt bli vägleda med hur ni ska rapportera in ert farliga avfall. Är du nyfiken på att läsa mer om den nya lagen kan du kika på Naturvårdsverkets hemsida.

Sveriges största marknadsplats

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimatpåverkan

Varför jämföra priser och leverantörer via Recycla?

Recycla gör det enkelt att välja rätt lösning för ditt företag, utan att kompromissa med tid, ekonomi eller miljöhänsyn. Genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra priser och leverantörer för att hitta en optimal lösning utifrån dina behov.

5 anledningar att jämföra via Recycla jämförelsepriser på återvinning inom 5 sekunder

Recycla checkmark 1-4 offerter att välja mellan för att säkerställa

Recycla checkmark Bästa pris och kvalitet

Recycla checkmark 10 000 nöjda kunder

Recycla checkmark Gratis offerttjänst

Recycla checkmark Gratis rådgivning

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

2 788

Erbjudanden senaste månaden

919

Uppdrag senaste månaden

7 203

Totalt antal omdömen