Återvinning av kvicksilver

Kicksilver finns t.ex. i termometrar, lysrör, glödlampor och lågenergilampor. Naturen kan inte bryta ner kvicksilvret utan istället så omvandlar mikroorganismer i naturen kvicksilvret till ett ännu farligare ämne – metylkvicksilver. Återvinning av produkter med kvicksilver är mycket viktigt då bara några få droppar av kvicksilver kan döda en mindre sjö.

Anteckningsskyldighet av farligt avfall för verksamhet

Den 1 augusti 2020 trädde en ny lag i kraft om att alla verksamheter är nu anteckningskyldiga gällande farligt avfall. Detta innebär att från och med den 1 november skall alla verksamheter som:

  • Producerar farligt avfall
  • Transporterar farligt avfall
  • Tar emot och hanterar farligt avfall
  • Behandlar farligt avfall
  • Mäklar eller handlar med farligt avfall

... Rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya digitala avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Anledningen till att den nya lagen har tagits fram är för att Sverige behöver ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall och Sverige behöver uppfylla nya krav i EU:s lagstiftning på avfallsområdet, som bl.a. innebär att alla uppgifter ska finnas tillgängligt i ett nationellt elektroniskt register.

Låter det krångligt?

Du kan vara lugn, vi på Recycla hjälper er att få pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera farligt avfall. Gör en förfrågan via vårt formulär och fått kontakt med dessa återvinningsföretag så kommer deras säkerhetsrådgivare senare att hjälpa er. Ni kommer att känna er trygga och säkra med att aktuella lagar och krav uppfylls samt bli vägleda med hur ni ska rapportera in ert farliga avfall. Är du nyfiken på att läsa mer om den nya lagen kan du kika på Naturvårdsverkets hemsida.

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimat-påverkan
Sveriges största marknadsplats
för återvinning med över 1000 anslutna återvinningsföretag.
Vårt genomsnittliga betyg:
4.47/5
(5555)

Kundrecensioner

Löpande uppdrag: Stickande & Skärande - Skönhetsklinik - Uppsala

Bra återkoppling

Office Recycling Sverige AB fick omdömet

Läkemedel & Stickande/Skärande- Vård & Omsorg - Djursholm, Danderyd

Seka Miljöteknik AB fick omdömet

Transport av farligt avfall - Labbratorium - Solna

Seka Miljöteknik AB fick omdömet