Nya avfallsregler gällande farligt avfall

Madicken | 2021-02-19

Sverige måste bättre kontrollera sitt farliga avfall. Därför skärps kraven på verksamheter att de ska börja rapportera in uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister.

Anteckningsskyldighet av farligt avfall för verksamheter

Den senaste statistiken har visat att det uppstår ca 2 miljoner ton farligt avfall per år i Sverige, men statistiken är osäker. Därav trädde ny lag i kraft den 1 augusti 2020 om att alla verksamheter är nu anteckningskyldiga gällande farligt avfall. Detta innebär att från och med den 1 november 2020 skall alla verksamheter som:

  • Producerar farligt avfall
  • Transporterar farligt avfall
  • Tar emot och hanterar farligt avfall
  • Behandlar farligt avfall
  • Mäklar eller handlar med farligt avfall

... Rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya digitala avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Anledningen till att den nya lagen har tagits fram är för att Sverige behöver ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall och Sverige behöver uppfylla nya krav i EU:s lagstiftning på avfallsområdet, som bl.a. innebär att alla uppgifter ska finnas tillgängligt i ett nationellt elektroniskt register.

Låter det krångligt?

Du kan vara lugn, Recycla.se hjälper er att få pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera farligt avfall. Gör en förfrågan via vårt formulär och få kontakt med dessa återvinningsföretag så kommer deras säkerhetsrådgivare senare att hjälpa er. Ni kan känna er trygga och säkra med att aktuella lagar och krav uppfylls samt bli vägleda med hur ni ska rapportera in ert farliga avfall. Är du nyfiken på att läsa mer om den nya lagen kan du kika på Naturvårdsverkets hemsida.

Hitta bästa pris & lösning nu!

Företag Privatperson