Solar fick kostnadsfri hjälp och har idag 92 procent förädlingsgrad på allt avfall

Madicken | 2023-02-10

- Vi vill bidra till den cirkulära ekonomin och återvinner material så långt det är möjligt. Nu har vi, via Recycla, hittat PreZero som kan ge en förädlingsgrad på 92 procent, säger Katarina Jönsson, Solar Sverige.

I Sverige finns det tusentals företag som jobbar med återvinning och avfallshantering. I snart tio år har Recycla.se bidragit till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner vad gäller allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Detta genom att matcha de kunder som har gjort en gratis förfrågan på hemsidan med olika företag som är medlemmar på Recycla.se.

Idag har de lyckats samla över 800 kvalitetsgodkända återvinningsföretag i sin databas, dessa matchas sedan mot varje relevant uppdragsförfrågan. Målet är att inte bara kunderna och återvinnaren ska vinna på affären utan i slutändan också miljön.

Så här gick det till när Solar kom i kontakt med Prezero för en större upphandling – ”Recycla är vår förlängda arm”

Solpaneler, värmepumpar och badkar. Det är bara ett litet axplock av det enorma utbudet i Solars produktkatalog. Men Solar har inte bara mycket att erbjuda utan också höga ambitioner vad gäller miljötänk.

Det började med att vi sökte nya leverantörer inför en större upphandling och gick in på Recyclas hemsida. Sedan kom vi väldigt snabbt och smidigt i kontakt med rätt person på rätt företag, berättar Katarina Jönsson, Senior sourcing manager, Sustainable procurement vid företaget Solar Sverige.

Solars verksamhet omfattar framför allt områden som el, VVS samt klimat- och energilösningar. I Sverige är de ungefär 600 anställda som arbetar på fler än 30 olika orter, från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Vi hanterar mycket material som återvinns och det är förstås viktigt att detta blir rätt skött. Miljö-och hållbarhetstänket är integrerat i allt vi gör, vi vill bidra till den cirkulära ekonomin och återvinna allt i största möjliga mån, säger Katarina Jönsson.

Recycla förmedlar idag många olika typer av uppdrag via sin portal. PreZero var ett de företag som ville vara med i upphandlingen när Solar presenterade sina behov och ambitioner.

Som leverantör ges man möjlighet att hitta nya affärer genom Recycla. Vårt medlemskap gör att vi kontinuerligt får förfrågningar på olika typer av uppdrag inom återvinning, säger Pierre Smith som är Key Account Manager på PreZero Recycling AB.

Förfrågan från Solar kom via Recyclas portal. Efter att ha läst igenom förfrågningsunderlaget kom PreZero fram till att detta var ett uppdrag som skulle passa dem.

Recycla är vår förlängda arm till kunder vi annars inte skulle nå. Deras portal är ett utmärkt komplement till de övriga kanaler vi har för att öka PreZeros omsättning och lönsamhet, framhåller Pierre Smith. Efter att en förfrågan har kommit in börjar vi att kalkylera och arbeta fram den bästa lösningen för kunden utifrån förfrågningsunderlaget.

Sedan är det bara att vänta på kundens återkoppling om hur de vill gå vidare. Jag upplever den här processen som mycket smidig. Beskrivningen på uppdraget är ofta väldigt tydlig och man vet vad som efterfrågas. Under de år som vi har samarbetat med Recycla har vi fått in flera nya kunder, säger Pierre Smith.

I dag får Solar hjälp av PreZero med återvinning över hela landet.

Vårt största fokus i samarbetet med kunden är att minska antalet transporter och få ner mängden brännbart avfall för att i stället materialåtervinna avfallet i största möjliga mån. Det innebär att 92 procent av allt material som vi samlar in förädlas. Våra drygt 600 insamlingsfordon drivs också av el, gas eller HVO, så även där bidrar vi på ett positivt sätt till kundernas klimatarbete, säger Pierre Smith.

På frågan om hur Solar upplever hur samarbetet med PreZero har fortlöpt efter den första kontakten svarar Katarina Jönsson;

Eftersom vi har en omfattande verksamhet som finns på så många orter är det viktigt för oss att enkelt kunna få överblick över bland annat återvinningsstatistik, något som PreZero tillhandahåller på ett bra sätt. De arbetar också mycket med förbättringsförslag, utbildningar och effektivitetståtgärder. Bland annat är det en viktig komponent att samköra material för att minska Co2 utsläppen. Miljö-och hållbarhetstänket är integrerat i allt vi gör, säger Katarina Jönsson på Solar Sverige AB.


(Text ovan är tagen från artikel i Byggindustrin. Läs hela artikeln här.)

Om Recycla.se:

Recycla är en digital plattform för avfallshantering och återvinning. Vi har samlat alla godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag i Sverige och skapat en ledande jämförelseplattform för återvinning och avfallshantering. Varje vecka hjälper vi hundratals företag, organisationer och privatpersoner att hitta en säker återvinningslösning, till rätt pris. Snabbt, enkelt och gratis!

Vill du och ditt företag få en liknande succéhistoria för er återvinning? Få gratis hjälp av Recycla.se!

Hitta bästa pris & lösning nu!

Företag Privatperson