Pris

Vad kostar det att återvinna elektronik?

Prissättningen och kostnaden för elektronikåtervinning kan variera beroende på flera faktorer. Vissa elektronikkomponenter, som kretskort och hårddiskar, kan faktiskt ge ersättning vid återvinning på grund av de små mängder ädelmetaller de innehåller. Det innebär att du kan tjäna pengar på att återvinna vissa typer av elektronikskrot.

Den vanligaste elektroniken som skärmar, tangentbord och hushållsapparater innehåller inte ädelmetaller. För att få den elektroniken återvunnen behöver man antigen transportera detta själv till en återvinningscentral eller boka och betala för bortforsling.

Oavsett vad för elektronik du har kan Recycla hjälpa dig hitta bäst pris! Genom Recycla kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra priser från godkända återvinningsföretag. Detta gör det möjligt för dig att hitta det bästa alternativet för att bli av med ditt elektronikskrot. Var bara tydlig i din förfrågan vad för elektronikskrot du har så att du får bättre förslag.

Skapa förfrågan & få offerter

Återvinning

Elektronikåtervinning - en viktig handling

Elektronikåtervinning är viktigt av flera skäl. För det första är det viktigt att elektronik samlas in för korrekt återvinning för att skydda miljön från farliga ämnen som kvicksilver, PCB och flamskyddsmedel som finns i elektriska apparater. För det andra ger det oss möjlighet att återanvända värdefulla metaller i de uttjänta elektronikprodukterna. Elavfall, det inkluderar alla apparater och enheter som har sladd eller drivs med batteri.

Hur återvinner man?

Hur återvinner man elektronik?

Till att börja med är det viktigt att din verksamhet har koll på vad för elektronikavfall ni slänger. Hur mycket behöver ni slänga och behöver ni slänga detta löpande eller bara tillfälligt? Om löpande är det viktigt att ni har rätt behållare och inte blandar elavfallet med annan typ av avfall.

Därefter hanteras elektronikavfall på följande sätt

 1. Demontering - På återvinningsanläggningen demonteras elektronikavfallet för att möjliggöra separation av olika material. Demonteringen kan göras manuellt eller med hjälp av automatiserade maskiner.
 2. Sortering - Efter demonteringen separeras olika materialen, såsom farligt avfall, metaller, plast och glas, för att sedan skickas vidare för återvinning.
 3. Återvinning - De material som har sorterats ut skickas vidare för antingen materialåtervinning eller energiåtervinning. Farligt avfall destrueras eller slutförvaras.
Jämför offerter

Så fungerar det

Så fungerar det att få priser på elektronikåtervinning via Recycla

Recycla är en kostnadsfri jämförelsetjänst som har samlat Sveriges bästa företag för allt inom återvinning. Vi har undersökt, synat och testat alla våra partners för att säkerställa att håller högsta industristandard och kvalitet - så att du slipper! Nu kan äntligen du som företag, privatperson eller företag få hjälp med din elektronikåtervinning och hitta bäst återvinningslösning eller pris.

Det enda du behöver göra är:

 • Skapa en kostnadsfri förfrågan.
 • Du får prisförslag oftast samma dag.
 • Du jämför förslagen och bokar det erbjudande du är nöjd med.

usp-lightning

Gratis jämförelsetjänst

Vi ger dig jämförelsepriser samma dag efter att du har skickat din förfrågan.

usp-smile

Gratis rådgivning

Behöver du hjälp att hitta den optimala lösningen för att hyra avfallscontainer? Recycla erbjuder alltid gratis rådgivning för att säkerställa att du får en så smidig och prisvärd lösning som möjligt.

Ersättning

När får man ersättning för elektronikskrot?

I många fall kan man få ersättning för återvinning av elektronik. Anledningen till detta är att mycket elektronik innehåller små delar av ädelmetaller, såsom guldpläterade kontakter eller innehåll av palladium, silver och koppar. Så om du till exempel har:

 • Kretskort
 • Bakpaneler (till servrar och stordatorer)
 • Datorkontakter
 • Hårddiskar
 • Chips/EPROMs
 • Kopparkablar

Då kan du få ersättning för ditt skrot! Vi kan hjälpa dig att få offerter från olika skrothandlare för ditt elektronikskrot, så att du kan sälja ditt skrot till bästa pris. Skapa en kostnadsfri förfrågan och jämför upp till 4 offerter!

Jämför priser på elektronikåtervinning

När får man inte ersättning för elektronikskrot?

Som privatperson är det i stort sett omöjligt att få någon ersättning. Är man en privatperson som har samlat på sig mycket elektronik över åren är det bättre att lämna detta på återvinningscentralen gratis eller försöka sälja det vidare secondhand.

Som företag eller verksamhet är det däremot enklare. Då beror ersättningen på vad för elektronik det handlar om (kvalitet), hur stora volymer det gäller (kvantitet) och de rådande marknadspriserna för metallerna ert elektronikskrot är sammansatt av.

Största påverkande faktorn för er är kvantiteten. Har man stora mängder elektronik löpande får man ibland mer ersättning per kg än en verksamhet som har en tillfälligt mindre mängd elektronikskrot.

Ersättningen varierar också mellan olika skrothandlare beroende på skrothandlarens transportkostnader och återvinningsprocesser (avsättningsled eller separering och förädling till råvara). Det gynnar sig att jämföra priser! Skapa en förfrågan med information om ert elektronikskrot (kvalitet & kvantitet) och jämför offerter, helt kostnadsfritt.

Varför Recycla

Varför välja Recycla för elektronikåtervinning

Recycla har över 10 års erfarenhet av att matcha kunder med rätt återvinningsföretag för att återvinna och återanvända elektronikavfall. Vi jämför priser och leverantörer åt dig – sedan väljer du själv det företag du vill boka. Via oss sparar du både tid och pengar. Behöver du rådgivning hur ni ska hantera er elektronikåtervinning? Kontakta vår kunniga kundservice för kostnadsfri rådgivning om elektronikåtervinning.

5 anledningar att välja Recycla

Recycla checkmark
Snabb prisjämförelse
Recycla checkmark
Upp till 4 kostnadsförslag att välja mellan
Recycla checkmark
Över 10 000 nöjda kunder
Recycla checkmark
Kostnadsfri offerttjänst
Recycla checkmark
Kostnadsfri rådgivning

Gör avfall till en intäkt

Deras skrot blev en inkomst istället för en utgift

Företaget Urbancorner AB skapade en förfrågan där de önskade få hjälp med hämtning och återvinning av elskrot som blev över från reparationer av elcyklar.

På Recycla blev de ihopmatchade med ett återvinningsföretag som var intresserad av att köpa skrotet. Något som Urbancorner tidigare betalat ganska mycket för att få hämtat blev nu istället en intäkt.

Läs mer om Urbancorners historia från skrot till inkomst här.

Skapa förfrågan & få exakta priser

14 588

Timmar sparade från tippen

4,5 / 5

Betyg

10 000

Nöjda kunder

24/7

Alltid godkänd återvinning

FAQ

Vanliga frågor och svar

Vad är elektronikavfall?

Allt avfall som har sladd eller drivs av batteri räknas som elektronikavfall. Det kan innefatta allt från trasiga lampor och lysrör till mobiltelefoner, uttjänta TV-apparater och datorer.

Får man slänga elektronik i grovsopor

Vem köper elektronikskrot?

Finns det guld i kretskort?

Hur återvinns datorer och annan IT-utrustning?

Vad händer med datan när jag återvinner en dator?

Vad menas med "säkerhetsdestruktion" av elektronik?

Hur kvalitetssäkrar Recycla företagen som är medlemmar?

Har du fortfarande frågor?

Vårat trevliga team på support står redo att besvara dina frågor!

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

2 732

Erbjudanden senaste månaden

922

Uppdrag senaste månaden

7 203

Totalt antal omdömen