Elektronikåtervinning - Bild på skärmar och datorer

Elektronikåtervinning

JÄMFÖR OCH BOKA

Elektronikåtervinning - en viktig handling

Elektronikåtervinning är viktigt av flera skäl. För det första är det viktigt att elektronik samlas in för korrekt återvinning för att skydda miljön från farliga ämnen som kvicksilver, PCB och flamskyddsmedel som finns i elektriska apparater. För det andra ger det oss möjlighet att återanvända värdefulla metaller i de uttjänta elektronikprodukterna. Elavfall, det inkluderar alla apparater och enheter som har sladd eller drivs med batteri.


Vad kostar det att återvinna elektronik?

När det kommer till prissättning och kostnad för elektronikåtervinning kan det variera beroende på olika faktorer. Vissa elektronikkomponenter, som kretskort och hårddiskar, kan faktiskt ge ersättning vid återvinning på grund av de små mängderna ädelmetaller som de innehåller. Detta innebär att man kan få betalt för elektronikskrotet. Elektronik som inte innehåller dessa värdefulla metaller behöver man däremot betala för att få hämtat och återvunnet. Genom Recycla kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra priser från godkända återvinningsföretag.

Skapa förfrågan & få offerter

När får man ersättning för elektronikskrot?

I många fall kan man få ersättning för återvinning av elektronik. Anledningen till detta är att mycket elektronik innehåller små delar av ädelmetaller, såsom guldpläterade kontakter eller innehåll av palladium, silver och koppar. Så om du till exempel har:

 • Kretskort
 • Bakpaneler (till servrar och stordatorer)
 • Datorkontakter
 • Hårddiskar
 • Chips/EPROMs
 • Kopparkablar

Då kan du få ersättning för ditt skrot! Vi kan hjälpa dig att få offerter från olika skrothandlare för ditt elektronikskrot, så att du kan sälja ditt skrot till bästa pris. Skapa en kostnadsfri förfrågan och jämför upp till 4 offerter!

Jämför priser på elektronikåtervinning

När får man inte ersättning för elektronikskrot?

Som privatperson är det i stort sett omöjligt att få någon ersättning. Är man en privatperson som har samlat på sig mycket elektronik över åren är det bättre att lämna detta på återvinningscentralen eller försöka sälja det vidare secondhand.

Som företag eller verksamhet är det däremot enklare. Då beror ersättningen på vad för elektronik det handlar om (kvalitet), hur stora volymer det gäller (kvantitet) och de rådande marknadspriserna för metallerna ert elektronikskrot är sammansatt av.

Största påverkande faktorn för er är kvantiteten. Har man stora mängder elektronik löpande får man ibland mer ersättning per kg än en verksamhet som har en tillfälligt och mindre mängd elektronikskrot.

Ersättningen varierar också mellan olika skrothandlare beroende på skrothandlarens transportkostnader och återvinningsprocesser (avsättningsled eller separering och förädling till råvara). Så det gynnar sig att jämföra priser – Enklast jämför du via Recycla. Skapa en förfrågan med information om ert elektronikskrot (kvalitet & kvantitet) och jämför upp till 4 offerter, helt kostnadsfritt.

Hur återvinner man elektronik?

Till att börja med är det viktigt att din verksamhet har koll på vad för elektronikavfall ni slänger. Hur mycket behöver ni slänga och behöver ni slänga detta löpande eller bara tillfälligt? Om löpande är det viktigt att ni har rätt behållare och inte blandar elavfallet med annan typ av avfall.

Därefter hanteras elektronikavfall på följande sätt

 1. Demontering - På återvinningsanläggningen demonteras elektronikavfallet för att möjliggöra separation av olika material. Demonteringen kan göras manuellt eller med hjälp av automatiserade maskiner.
 2. Sortering - Efter demonteringen separeras olika materialen, såsom farligt avfall, metaller, plast och glas, för att sedan skickas vidare för återvinning.
 3. Återvinning - De material som har sorterats ut skickas vidare för antingen materialåtervinning eller energiåtervinning. Farligt avfall destrueras eller slutförvaras.
Jämför offerter

Varför välja Recycla för elektronikåtervinning

Recycla har över 10 års erfarenhet av att matcha kunder med rätt återvinningsföretag för att återvinna och återanvända elektronikavfall. Vi jämför priser och leverantörer åt dig – sedan väljer du själv det företag du vill boka. Via oss sparar du både tid och pengar. Behöver du rådgivning hur ni ska hantera er elektronikåtervinning? Kontakta vår kunniga kundservice för kostnadsfri rådgivning om elektronikåtervinning.

5 anledningar att ta hjälp av Recycla

 • Jämför upp till 4 offerter på elektronikåtervinning
 • Över 350 anslutna återvinningsföretag
 • Kostnadsfri jämförelsetjänst
 • Kostnadsfri rådgivning
 • Över 10 000 nöjda kunder

Deras skrot blev en inkomst istället för en utgift

Vi hjälper hundratals företag hitta nya avfallspartners för att optimera deras avfallshantering. Ett av dessa företag som vi har hjälpt är elscooterbolaget Urbancorner.

De skapade en förfrågan där de önskade få hjälp med hämtning och återvinning av elskrot som blev över från reparationer av elcyklar. På Recycla blev de ihopmatchade med ett återvinningsföretag som var intresserad av att köpa skrotet. Något som Urbancorner tidigare betalat ganska mycket för att få hämtat blev nu istället en intäkt. Läs mer om Urbancorners historia från skrot till inkomst här.


Vanliga frågor och svar

Vad är elektronikavfall?

Allt avfall som har sladd eller drivs av batteri räknas som elektronikavfall. Det kan innefatta allt från trasiga lampor och lysrör till mobiltelefoner, uttjänta TV-apparater och datorer.

Får man slänga elektronik i grovsopor

Vem köper elektronikskrot?

Finns det guld i kretskort?

Hur återvinns datorer och annan IT-utrustning?

Vad händer med datan när jag återvinner en dator?

Vad menas med "säkerhetsdestruktion" av elektronik?

Hur kvalitetssäkrar Recycla företagen som är medlemmar?

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

2031

Erbjudanden senaste månaden

722

Uppdrag senaste månaden

6703

Totalt antal omdömen

Löpande uppdrag: Telefoner/Surfplattor & Datorer - Företag - Göteborg

Urban Miners AB fick omdömet

2 st datorer - Privatperson - Stockholm

Betyg 5 Jag är mycket nöjd. De var lätt att boka tid och arbetet gjordes snabbt oc...

Uniswed AB (United Services Sweden AB) fick omdömet

Löpande uppdrag: Kretskort - Företag - Malmö

Urban Miners AB fick omdömet