Återvinning & hantering av riskavfall
Riskavfall uppkommer framförallt inom sjukvård, veterinärvård, akupunkturkliniker, tandvård och likartade verksamheter. Riskavfall finns även i ditt hem i form av gamla överblivna läkemedel eller kanske sprutor. Det är viktigt att detta material återvinns både av säkerhetsskäl och av miljöskäl.
Stickande och skärande
Alla kanyler, skalpeller, knivar och andra vassa föremål som på något sätt har varit i kontakt med kroppsvätskor klassas av Socialstyrelsen som smittförande avfall. Ett avfall som måste återvinnas på ett kontrollerat sätt. Det mesta av detta material är svårt att materialåtervinna men lämpar sig bättre för kontrollerad säkerhetsförbränning och återvinning i form av energiutvinning. Du kan läsa mer om stickande och skärande här.
Smittförande avfall
Smittförande avfall är allt som är, eller bedöms att vara förorenat med organiskt material med känd eller kliniskt misstänkt sjukdom orsakad av mikroorganismer som tillhör skyddsklass 3 - 4. Exempel på denna typ av avfall är slangar, kompressorer och bomullstussar. Det läggs i plastpåsar och riskavfallskartonger som är märkta med smittförande. Smittförande avfall får inte förvaras i rumstemperatur längre än ett dygn. Du kan läsa mer om smittförande avfall här.
Oavsett hur behovet för er ser ut av hantering av just riskavfall så kan våra rådgivare hjälpa er att hitta rätt lösning och rätt aktör. Vi kan hjälpa er oavsett var i Sverige ni befinner er.
Om ni har rikstäckande verksamhet, tex har ni kanske kliniker i hela Sverige, hjälper vi er också.
Ni når våra rådgivare direkt via nedanstående nummer.
Anteckningsskyldighet av farligt avfall för verksamhet
Den 1 augusti 2020 trädde en ny lag i kraft om att alla verksamheter är nu anteckningskyldiga gällande farligt avfall. Detta innebär att från och med den 1 november skall alla verksamheter som:
- Producerar farligt avfall
- Transporterar farligt avfall
- Tar emot och hanterar farligt avfall
- Behandlar farligt avfall
- Mäklar eller handlar med farligt avfall
... Rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya digitala avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Anledningen till att den nya lagen har tagits fram är för att Sverige behöver ha bättre uppsikt över sitt farliga avfall och Sverige behöver uppfylla nya krav i EU:s lagstiftning på avfallsområdet, som bl.a. innebär att alla uppgifter ska finnas tillgängligt i ett nationellt elektroniskt register.
Låter det krångligt?
Du kan vara lugn, vi på Recycla hjälper er att få pris- och hanteringsförslag ifrån godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag som får hantera farligt avfall. Gör en förfrågan via vårt formulär och fått kontakt med dessa återvinningsföretag så kommer deras säkerhetsrådgivare senare att hjälpa er. Ni kommer att känna er trygga och säkra med att aktuella lagar och krav uppfylls samt bli vägleda med hur ni ska rapportera in ert farliga avfall. Är du nyfiken på att läsa mer om den nya lagen kan du kika på Naturvårdsverkets hemsida.
Sveriges största marknadsplats
Varför jämföra priser och leverantörer via Recycla?
Recycla gör det enkelt att välja rätt lösning för ditt företag, utan att kompromissa med tid, ekonomi eller miljöhänsyn. Genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra priser och leverantörer för att hitta en optimal lösning utifrån dina behov.
5 anledningar att jämföra via Recycla jämförelsepriser på återvinning inom 5 sekunder
1-4 offerter att välja mellan för att säkerställa
Bästa pris och kvalitet
10 000 nöjda kunder
Gratis offerttjänst
Gratis rådgivning
Störst på återvinning
I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.
2 159
Erbjudanden senaste månaden
843
Uppdrag senaste månaden
7 248
Totalt antal omdömen