Fastighetsnära insamling

Fastighetsnära insamling för fastigheter och föreningar

Fastighetsnära insamling, förkortat FNI, är en insamlingsplats för sophämtning nära fastigheten och är avsedd för föreningar eller företag. Syftet med FNI är att möjliggöra sortering och återvinning av förpackningar och tidningar för de som arbetar eller bor i fastigheten. Man kan se fastighetsnära insamlingen som en förlängning av hushålls- och matavfallssorteringen, eftersom den också fokuserar på insamling av förpackningar. Sammanfattningsvis kan man säga att FNI ger en möjlighet att återvinna förpackningar och tidningar nära fastigheten, och det är ett ansvarsfullt val att använda FNI för insamling av förpackningar hos företag och privatpersoner.

Måste man ha en fastighetsnära insamling som hanterar insamling av förpackningar?

Det finns ingen lag som reglerar att det måste finnas en fastighetsnära insamling som hanterar insamling av förpackningar. Däremot underlättar ni återvinningsmöjligheterna för era hyresgäster genom att tillhandahålla FNI. Genom att erbjuda FNI bidrar ni till miljön samtidigt som ni kan sänka era avfallskostnader eftersom hanteringskostnaden för sorterat material är billigare än för osorterat.

Hur kan man sänka sina avfallskostnader med FNI?

I Sverige råder ett monopol på hushålls- och matavfall och det är kommunen som förhandlar och väljer vilket återvinningsbolag som ska ta hand om avfallet. Hushållsavfallet räknas som osorterat och har högre hanteringskostnader än matavfall, som räknas som sorterat. Hanteringskostnaden räknas oftast på material och vikt. Företag och föreningar som implementerar en fastighetsnära insamling kan sänka sina avfallskostnader genom att hyresgästerna sorterar sitt avfall på plats, i anslutning till deras bostad eller arbetsplats. Genom att ha insamling av förpackningar och tidningar som lätt glider med hushållsavfallet kan man minska sin vikt, vilket bidrar till en sänkt hanteringskostnad. Som företag eller förening får ni också mer kontroll över avfallskostnaderna, eftersom det är ni som förhandlar och väljer vilket återvinningsbolag som tar hand om insamlingen av förpackningarna och tidningarna.

Vad gäller för de som bor i villa?

För villaägare gäller den avfallslösning som er kommun har valt. Om ni har funderingar eller frågor kan ni vända er till eran kommun. Däremot brukar det finnas en lokal återvinningsstation där man kan sortera förpackningar och tidningar, som är avsedd för privatpersoner. Stationen är utanför kommunens monopol och ansvaras av förpackningsinsamlingen, FTI.

Vilken typ av insamling av förpackningar kan ni ha på er fastighetsnära insamling?

Fastighetsnära insamling kan antingen vara inomhus eller utomhus, beroende på vad som passar er bäst. Dock brukar återvinningsbolag kräva att insamlingsplatsen ska vara lättåtkomlig och placerad nära väg för att underlätta tömningarna. Ni kan välja olika typer av sorteringar för insamling av förpackningar och tidningar. Om er FNI ska vara inomhus lämpar sig kärl i olika storlekar bäst. Om den däremot ska vara utomhus kan man använda kärlskåp eller underjordsbehållare. FNI som ska vara utomhus bör ha lås så ni slipper att obehöriga också slänger sitt avfall. Dessutom är det en bra idé att placera avfallsbehållare som är avsedda för hushålls- och matavfall i anslutning till er fastighetsnära insamling, vilket brukar uppskattas av hyresgästerna. Att tillhandahålla en fastighetsnära insamling skapar möjligheter för insamling av förpackningar för företag och privatpersoner som är hyresgäster hos er, och ni kan därmed få en sänkt avfallshanteringskostnad.

Underjordsbehållare för fastighetsnära insamling

Underjordsbehållare passar när fastighetsnära insamlingen är utomhus och ska hantera stora volymer avfall. Underjordsbehållaren förvarar avfallet under marken och har ett sopnedkast, tömningen sköts av en lastbil med lyftkran. Det är fördelaktigt att installera underjordsbehållare eftersom ni kan spara plats, minska lukt och hantera stora volymer. Är ni nyfikna kan ni läsa mer om mark-/underjordsbehållare.

Kärl för fastighetsnära insamling

Kärl passar för fastighetsnära insamling som hanterar mindre volymer avfall. Kärl kan placeras både inomhus och utomhus, kärl som placeras utomhus brukar förvaras i kärlskåp. Kort sagt är kärlskåp små förråd eller skåp där kärlen förvaras låsta. Kärl finns i olika storlekar och brukar ha hjul för att underlätta tömningen.

Vad gäller för hushållsavfall och FNI

När det gäller hushållsavfall är det kommunen eller kommunens valda underentreprenör som ska hantera avfallet. Detta grundar sig i att kommunen har kommunalt monopol på hushålls- och matavfall. Däremot kan ert företag eller förening placera avfallsbehållaren för hushållsavfall vid er fastighetsnära insamling.

Vad gäller för matavfall och FNI

Ni kan placera avfallsbehållaren som är avsedd för matavfall vid er fastighetsnära insamling vilket uppskattas av hyresgästerna. Däremot är det kommunen som ska hantera matavfallet. Ni kan ta del av vår artikel Vad betyder hushållsavfall och kommunalt monopol för att få veta mer om hushålls- och matavfalls monopolet.

Fastighetsnära insamling 2023

Fastighetsnära insamling har diskuterats hos regeringen och det kommer komma nya förordningar om FNI år 2024. Om de nya förordningarna påverkar er rekommenderar vi att kontakta er kommunen för frågor och funderingar.

Sveriges största marknadsplats

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimatpåverkan

Varför jämföra priser och leverantörer via Recycla?

Recycla gör det enkelt att välja rätt lösning för ditt företag, utan att kompromissa med tid, ekonomi eller miljöhänsyn. Genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra priser och leverantörer för att hitta en optimal lösning utifrån dina behov.

5 anledningar att jämföra via Recycla jämförelsepriser på återvinning inom 5 sekunder

Recycla checkmark 1-4 offerter att välja mellan för att säkerställa

Recycla checkmark Bästa pris och kvalitet

Recycla checkmark 10 000 nöjda kunder

Recycla checkmark Gratis offerttjänst

Recycla checkmark Gratis rådgivning

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

3 910

Erbjudanden senaste månaden

1 223

Uppdrag senaste månaden

7 020

Totalt antal omdömen