Metallförpackningar

metallförpackningar

Metallförpackningar är en av de vanligaste typerna av förpackningar och har använts i många år. Återvunnen metall är en eftertraktad råvara och ingen metallbit, till exempel en kapsyl, är för liten för att återvinnas. Återvinning av metallförpackningar är viktig eftersom man spara enorma mängder energi genom användning av återvunnet stål eller aluminium. Metallförpackningar är också mycket praktiska och har många fördelaktiga egenskaper. De är stabila och hållbara, och skyddar innehållet från skador, yttre påverkan och håller det färskt längre. Designalternativen och praktiska funktionerna för metallförpackningar är mångsidiga, vilket gör dem mer attraktiva.

Trots sina många fördelar kan hanteringen av metallförpackningar vara tung och ibland klumpig. En annan nackdel är att metallförpackningar kan rosta eller korrodera, vilket innebär att de kan fräta sönder, om dem inte hanteras på rätt sätt. Sammanfattningsvis är återvinning av metallförpackningar nödvändigt och metallförpackningar är en attraktiv förpackningslösning med få nackdelar.

Varför är det bra att återvinna metallförpackningar?

Det är bra att återvinna metallförpackningar eftersom metall kan återvinnas om och om igen utan att dess kvalitet försämras. Att använda återvunnen metall sparar mycket energi, vilket bidrar till en positiv påverkan på miljön genom att minska koldioxidutsläppen. När man använder återvunnet stål sparar man 75 procent av energiförbrukningen jämfört med om man hade skapat nytt stål. Använder man däremot återvunnet aluminium sparar man ännu mer energi, upp till 95 procent bättre, än om man hade tillverkat ny aluminium. Därför kan man göra en stor insats för miljön när man väljer att sortera och återvinna metallförpackningar.

Hur återvinner man metallförpackningar?

Man kan återvinna metallförpackningar genom en fastighetsnära insamling eller på en återvinningsstation. Det är viktigt att metallförpackningarna är ursköljda och väl tömda på sitt innehåll. Om det finns vassa delar eller lock på konservburkar, bör man böja in de lite lätt så att ingen som ska hantera metallavfallet skadar sig. Dessutom är det bra att trycka ihop de metallförpackningar som går så mycket som möjligt. Slutligen är det viktigt att tänka på att separera metallen från andra material, till exempel korken från majonnästuben som ska kastas plast och tuben i metallförpackningar.

Vilka förpackningar är metallförpackningar?

Följande metallförpackningar som får slängas är:

 • Konservburkar
 • Tubförpackningar
 • Kapsyler
 • Lock
 • Färgburkar, förutsatt att färgen är helt urskrapad och torr
 • Aluminiumfolie
 • Tomma sprayburkar, en tom sprayburk kommer de inte ut något när man håller ner sprayen

Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är folie eller plast, men det finns ett knep! Knepet går ut på att man knycklar ihop förpackningen. Om den behåller formen är det folie, och om den vecklar upp sig är det plast och ska sorteras som plastförpackningar.

Vilka förpackningar är inte metallförpackningar?

Följande metallförpackningar som inte får slängas är:

 • Metallburkar med rester av färg, lim eller lösningsmedel - farligt avfall
 • Elektronik i metall - el-avfall
 • Stekpannor
 • Bestick
 • Plåthinkar
 • Pantburkar - dess ska pantas i butik!
 • VVs-detaljer
 • Kastruller

Värmeljus är lite speciella eftersom de innehåller både stål och aluminium. De ska sorteras på en bemannad återvinningsstation för metallskrot. Glöm dock inte att ta bort vekhållaren för att effektivisera återvinningen. Anledningen till att de ska slängas som metallskrot är för att den inte räknas som en metallförpackning.

Övriga produkter av metall ska sorteras som hushållsavfall eller metallskrot. Vad som räknas som metallskrot kan du läsa i vår återvinningsguide för metallskrot.

Hur går det till vid återvinning av metallförpackningar?

Vid återvinning av metallförpackningar genomgår det insamlade materialet en sortering på en sorteringsanläggning. Sorteringen genomförs med hjälp av en kraftfull magnet som separerar stål och aluminium från varandra. Därefter smälts stålet ner och blir nytt stål, medans nästan allt aluminium smälts ner och gjuts till tackor som används som ny råvara. Det övriga aluminiumet används till tillverkning av motordelar. Att använda återvunnet stål eller aluminium sparar enorma mängder energiförbrukning jämfört med att skapa nytt stål från järnmalm.

Sveriges största marknadsplats

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimatpåverkan

Varför jämföra priser och leverantörer via Recycla?

Recycla gör det enkelt att välja rätt lösning för ditt företag, utan att kompromissa med tid, ekonomi eller miljöhänsyn. Genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra priser och leverantörer för att hitta en optimal lösning utifrån dina behov.

5 anledningar att jämföra via Recycla jämförelsepriser på återvinning inom 5 sekunder

Recycla checkmark 1-4 offerter att välja mellan för att säkerställa

Recycla checkmark Bästa pris och kvalitet

Recycla checkmark 10 000 nöjda kunder

Recycla checkmark Gratis offerttjänst

Recycla checkmark Gratis rådgivning

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

2 254

Erbjudanden senaste månaden

894

Uppdrag senaste månaden

7 275

Totalt antal omdömen