Glasåtervinning

Glasåtervinning

Glasåtervinning är en viktig process då det minskar onödigt avfall, ökar återvinningen och minskar mängden naturresurser som behövs. Glas tillverkas av sand, soda och kalk som smälts samman i en glasugn och därefter formas till flaskor och burkar med hjälp av olika tekniker. Återvinning av glasförpackningar återvinns till nya glasförpackningar, medans andra typer av glas (som fönster och dricksglas) ska sorteras på annat sätt.

Färgat och ofärgat glas

När man ska återvinna färgat och ofärgat glas är det viktigt att man källsorterar de var för sig i glasåtervinningen. Detta grundar sig i att glas av olika färger har olika kemiska sammansättningar och därmed olika smältpunkter. Det är därför viktigt att se till att man har anordnat, på fastighetsnära insamlingen, möjligheten för den som återvinner att sortera ut färgat och ofärgat glas med två olika avfallsbehållare. Både färgat och ofärgat glas hämtas upp av samma lastbil som har ett tvådelat flak, glas blandas därför inte i lastbilen som många verkar tro, den myten är därför inte sann. Därefter separerar man det färgade glaset genom fototeknik så att det gröna och bruna glaset blir var för sig. Efter att man har rensat glaset krossar man det för att sedan kunna smälta det. Anledningen till att man sorterar färgat och ofärgat gals är att man vill återvinna och producera högkvalitativt glas, och det gör man genom att effektivisera sorteringen av färgat och ofärgat glas.

Vad händer om man sorterar fel i glasåtervinningen?

Det händer att det uppstår sorteringsfel och det är inte optimalt för glasåtervinningen. De två vanligaste sorteringsfelen är att man blandar färgat och ofärgat glas och att man kastar olämpligt glasavfall i glasåtervinningen. När man slänger färgat i ofärgat och tvärtom kommer allt glas i avfallsbehållaren behöva räknas som ofärgat glas. Detta innebär att man sänker effektiviteten av återvunnet glas och glasbruken tvingas behöva skapa ny glasmassa. Det är främst ofärgat glas som påverkas av detta sorteringsfel eftersom mängden återvunnet ofärgat glas minskar. Det andra sorteringsfelet är att man kastar övrigt glas i glasåtervinningen, som enbart är avsedd för flaskor och burkar. Det som händer när man kastar olämpligt glasavfall i glasåtervinningen är att det bidrar till en försämrad kvalitet och smältprocess hos det återvunna glaset.

Varför är det bra att återvinna glas?

Glasåtervinning är fantastiskt eftersom man kan återvinna glas om och om igen utan att kvaliteten försämras, förutsatt att man källsorterar glaset rätt. Förutom att återvunnet glas har lika bra kvalitet som nytt, bidrar man också till minskad energiförbrukning, då återvunnet glas inte kräver lika mycket energi som det gör att skapa nytt. Dessutom släpper man ut mindre koldioxid när man smälter om återvunnet glas.

Hur källsorterar man rätt vid återvinningen av glas?

Innan du källsorterar och återvinner glas är det fördelaktigt att se till att förpackningarna är tömda och ursköljda. Detta är främst för att glaset kan ligga kvar ett tag och bidra till dålig lukt samt är det ohygieniskt. Det behöver inte nödvändigtvis vara diskat, men det bör inte finnas några rester av innehåll kvar i glasförpackningen. När det sedan är dags att källsortera är det viktigt att du tar av skruvkorkar och kapsyler av plast och metall och lägger dem i respektive avfallsbehållare. Därefter sorterar du dina flaskor och burkar i färgat respektive ofärgat i avfallsbehållaren för glasåtervinning.

Vad får man slänga i glasåtervinning?

Glasåtervinning är bara avsedd för glasförpackningar. Övrigt glas ska källsorteras till andra avfallsbehållare. Du kan slänga övrigt glas i hushållssoporna, men packa det väl så att ingen som hanterar avfallet råkar skära sig på det.

Detta kan du slänga i glasåtervinningen:

  • Vinflaskor
  • Saftflaskor
  • Ölflaskor
  • Syltburkar
  • Burkar i glas
  • Tomma parfymflaskor

Observera att glasflaskor med pant ska pantas i butiker precis som petflaskor!

Vad får man inte kasta i glasåtervinningen?

Det finns glas som inte hör till kategorin glasförpackningar utan hör hemma under övrig glasåtervinning. Här är några exempel på vad man inte får slänga i glasåtervinning. Om det är en mindre mängd övrigt glas kan du slänga det smidigt i hushållssoporna, annars rekommenderas ett besök på den bemannade återvinningscentralen.

Det du inte får kasta är:

  • Obrukbart dricksglas
  • Porslin
  • Keramik
  • Fönster
  • Spegel
  • Glödlampor, de ska kastas som el-avfall

För mer information om övrig glasåtervinning kan du läsa vår återvinningsguide.

Sveriges största marknadsplats

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimatpåverkan

Varför jämföra priser och leverantörer via Recycla?

Recycla gör det enkelt att välja rätt lösning för ditt företag, utan att kompromissa med tid, ekonomi eller miljöhänsyn. Genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra priser och leverantörer för att hitta en optimal lösning utifrån dina behov.

5 anledningar att jämföra via Recycla jämförelsepriser på återvinning inom 5 sekunder

Recycla checkmark 1-4 offerter att välja mellan för att säkerställa

Recycla checkmark Bästa pris och kvalitet

Recycla checkmark 10 000 nöjda kunder

Recycla checkmark Gratis offerttjänst

Recycla checkmark Gratis rådgivning

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

3 000

Erbjudanden senaste månaden

1 001

Uppdrag senaste månaden

6 934

Totalt antal omdömen