Jämför offerter

Viktigt att avfallet hanteras korrekt

Farligt avfall ska hanteras separat från annat avfall, eftersom det kan skada miljön och människors hälsa om det hanteras felaktigt. För att hantera farligt avfall krävs specifika tillstånd, och det kan vara kostsamt om man inte vet hur man ska göra.

Vi är här för att göra hanteringen av farligt avfall enklare, mer kostnadseffektiv och miljövänlig. Vi hjälper dig att samla in och jämföra offerter från godkända och kvalitetssäkrade återvinningsföretag över hela Sverige, helt kostnadsfritt.

Skapa förfrågan & få offerter

Så funkar det

Så fungerar hantering av farligt avfall

Recycla är en kostnadsfri jämförelse- och bokningstjänst där vi har samlat Sveriges bästa företag för allt inom återvinning. Vi hjälper privatpersoner, föreningar och företag att jämföra priser och hantera ert farliga avfall.

Det är enkelt, så här funkar det:

 • Skapa en kostnadsfri förfrågan.
 • Var tydlig i din förfrågan med vad du behöver hjälp med.
 • Ge gärna fler detaljer kring uppdraget genom att bifoga en bild.
 • Få prisförslag direkt från lokala företag.
 • Jämför prisförslag.
usp-lightning

Jämförelsepriser inom fem sekunder

Vi ger dig jämförelsepriser inom fem sekunder efter att du har skickat din förfrågan. Du får sen priser från godkända företag att jämföra mellan.

usp-smile

Gratis rådgivning

Behöver du hjälp med hantering av farligt avfall? Recycla erbjuder alltid gratis rådgivning för att säkerställa att du får en så smidig och prisvärd lösning som möjligt.

Hitta bästa pris

Hantering av farligt avfall - Hitta bästa pris direkt

Jämför priser och lösningar för hantering av farligt avfall. Vi erbjuder kostnadsfri och bindningsfri hjälp till verksamheter, företag och föreningar för att hitta rätt lösning till bästa pris från pålitliga och lokala återvinningsföretag över hela Sverige.

Med över 10 års erfarenhet har vi hjälpt flera tusen företag att hitta effektiva lösningar för hantering av deras farliga avfall. Under de senaste 3 åren har vi hjälpt över 2 300 företag att hitta nya avfallspartners. Oavsett er företagsstorlek eller bransch kan ni också hitta den bästa lösningen för ert farliga avfall.

Få offerter

Vad räknas som farligt avfall?

Vad som räknas som farligt avfall regleras i avfallsförordningen, och klassificeringen baseras på produktens egenskaper. Några exempel på saker som räknas som farligt avfall är:

 • Elektronik både stort som smått, till exempel datorer, hårfön och vitvaror
 • Ljuskällor som lysrör och glödlampor
 • Batterier
 • Färgrester
 • Lack- och limrester
 • Spillolja och oljefilter
 • Kemikalier som glykol och kylarvätska

14 588

Timmar sparade från tippen

10 000

Nöjda kunder

4,5 / 5

Betyg

24/7

Alltid godkänd återvinning

Anteckningsskyldighet

Anteckningsskyldighet av farligt avfall för företag

År 2020 trädde ny lag i kraft som kräver att alla verksamheter och företag måste föra anteckningar om farligt avfall. Det innebär alltså att verksamheter som producerar, transporterar, tar emot och hanterar, behandlar eller förmedlar med farligt avfall måste rapportera detta till Naturvårdsverket. Detta gäller även såklart verksamheter som behöver slänga farligt avfall - att de för anteckningar och rapporterar; vad för farligt avfall det är och volymer/mängder.

Det kan kännas krångligt, men nästan alla återvinningsföretag erbjuder tjänsten att de rapporterar avfallet åt er. Företaget kommer alltså inventera ert avfall, märka och samla in det i rätt typ av behållare, transportera detta sen till anläggningen för slutbehandling och rapportera till naturvårdsverket åt er. Vill ni få bättre hantering av ert farliga avfall? Få offerter via Recycla idag.

Få hjälp med farligt avfall

Hushåll

Hushåll och farligt avfall

Farligt avfall uppstår även i hemmet och det får absolut inte blandas med övrigt avfall eller spolas ner i avloppet, utan det farliga avfallet ska lämnas in till särskild insamling.

Det farliga avfallet ska lämnas in på kommunens återvinningscentral. Men det kan också finnas miljöstationer vid till exempel bensinstationer där farligt avfall får lämnas in. Vissa kommuner erbjuder även något de kallar ”farligt avfall” upphämtning under specifika perioder, där de hämtar farligt avfall från de hushåll som önskar det.

Egenskaper som gör avfall farligt

Avfall kan betraktas som farligt om det har egenskaper eller innehåller ämnen som kan orsaka skada på människors hälsa eller miljö. Här är några vanliga egenskaper som kan klassificera avfall som farligt:

 • Giftigt
 • Smittförande
 • Explosivt
 • Brandfarligt
 • Frätande
 • Cancerframkallande
 • Irriterande

Farligt avfall som kan finnas i ett hushåll

 • Läkemedel och mediciner
 • Aerosoler (sprayburkar)
 • Färgspill
 • Båtbottenfärg
 • Starka rengöringsmedel
 • Glykol
 • Kylarvätska
 • Tändvätska
 • Växtskyddsmedel
 • Elektronik och vitvaror
 • Hårfärgningsmedel
 • Spillolja
 • Bekämpningsmedel
Få hjälp med farligt avfall

Elektronik

Elektronik är farligt avfall - men har ett större värde

Alla produkter med sladd eller batteri ska sorteras ut från det vanliga restavfallet. Elavfall kan innehålla miljöfarliga ämnen som kvicksilver, bly, kadmium och freoner. Om detta hamnar ute i naturen kan de farliga ämnena läcka ut och förstöra både för natur, djur och människor.

Genom att sortera ut elavfall kan man återvinna metallerna som elektroniken består av och skapa nya produkter. Metaller kan återvinnas hur många gånger som helst utan att tappa sin kvalitet. Recycla har stor erfarenhet av att hjälpa verksamheter med återvinning av deras elektronik och hjälper dagligen företag att hitta ersättning för sitt material. Du kan läsa mer om hur vi hjälpte elscooterbolaget Urbancorner att få betalt för deras elskrot, vilket tidigare innebar en kostnad för dem att bli av med här.

Önskar ni veta vad ert elskrot är värt och få hjälp med elektronikåtervinningen? Skapa en förfrågan där du beskriver hur stora mängder ni har, vad det är för elektronik och var ni befinner er i Sverige.

Skapa förfrågan för elektronikåtervinning

Varför Recycla

Varför använda Recycla för hantering av farligt avfall

Vi strävar efter att underlätta avfallshanteringen så långt som möjligt, samtidigt som vi värnar om er tid och ekonomi. Via Recycla kan du snabbt, enkelt och kostnadsfritt jämföra lokala återvinningsföretag för hantering av ert farliga avfall. Jämför priser, omdömen och lösningar som passar er och boka det alternativ som ni är mest nöjda med.

Behöver du hjälp med att hitta bäst lösning för ert farliga avfall? Kontakta vår kunniga kundservice för kostnadsfri rådgivning.

5 anledningar att använda Recycla

Recycla checkmark
Snabb prisjämförelse
Recycla checkmark
Upp till 4 kostnadsförslag att välja mellan
Recycla checkmark
Över 10 000 nöjda kunder
Recycla checkmark
Kostnadsfri offerttjänst
Recycla checkmark
Kostnadsfri rådgivning
Få offerter

FAQ

Vanliga frågor och svar

Vem får transportera farligt avfall?

Företag och verksamheter måste få tillstånd från länsstyrelsen för att transportera farligt avfall som överstiger 100 kg eller 100 liter. För att få tillstånd krävs det att man kan bevisa att verksamheten besitter den kunskap som behövs för att transportera farligt avfall. Detta gäller all typ av farligt avfall, även elavfall.

Är ni en verksamhet med över 100 kg eller 100 liter farligt avfall och kan inte transportera bort det? Skapa en förfrågan på Recycla så får ni offerter från återvinningsföretag som kan hjälpa er.

Skapa förfrågan & få offerter

Vad är exempel på farligt avfall?

Hur ska farligt avfall hanteras?

Vad räknas som farligt avfall?

Var kan jag lämna in farligt avfall?

Vem ska rapportera farligt avfall?

Har du fortfarande frågor?

Vårat trevliga team på support står redo att besvara dina frågor!

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

3 731

Erbjudanden senaste månaden

1 091

Uppdrag senaste månaden

7 131

Totalt antal omdömen