Pappersförpackningar

flera olika pappersförpackningar

Pappersförpackningar är populär både bland konsumenter och producenter. Att återvinna och producera pappersförpackningar är lätt, och dessutom är de miljövänliga eftersom de är nedbrytbar. Ungefär var tredjeförpackning man ser i livsmedelsbutiken är tillverkat av återvunnet papper. För att det ska räknas som pappersförpackning måste förpackningen bestå av mer än 50 procent pappersfiber. Återvinningen av pappersförpackningar ökar, och i Sverige återvinner vi cirka 80 procent. Vilket innebär att vi har sparat en miljon träd.

Pappersförpackningar är anpassningsbara vilket gör dem till en attraktiv förpackningslösning. De är lätta att hantera och transportera, deras vikt gör att utsläppen och kostnaden för transport minskar jämfört med plast- och metallförpackningar. En nackdel med pappersförpackningar är att de är känsliga för fukt vilket gör att de inte är optimala för all typ av innehåll och de är inte heller lika tåliga som exempelvis metallförpackningar.

Hur återvinner man pappersförpackningar?

Pappersförpackningar återvinns på en fastighetsnära insamling eller på en återvinningsstation. När ska man sortera och återvinna pappersförpackningar är det fördelaktigt om de är rengjorda och ihopvikta i den mån det går. Anledningen till att det är en fördel att vika ihop pappersförpackningarna är att man effektiviserar och minskar antalet transporter och tömningar. Det är också viktigt att man separerar pappersförpackningarna från andra material, som exempelvis korken på mjölkförpackningen som ska slängas i plastförpackningar. Om det finns plastmaterial eller annat material som sitter fast på förpackningen kan det vara kvar, eftersom de den separeras från pappret i återvinningsprocessen.

Varför är det bra att återvinna pappersförpackningar?

Det är bra att återvinna pappersförpackningar eftersom fibrerna i pappret går att återvinna upp till cirka 7 till 8 gånger innan de blir utslitna. De utslitna fibrerna går till förbränning. Genom att använda returfiber, som är återvunnen pappersförpackning, kan man spara upp till 15 procent vid papperstillverkning jämfört med om man tillverkar papper från råvara.

Vad får man slänga bland pappersförpackningar?

Det man får slänga som pappersförpackningar är:

 • Pastapaket
 • Tetraförpackningar
 • Pappersbärkassar
 • Mindre mängder wellpapp
 • Hundmatssäckar
 • Omslagspapper
 • Äggkartong
 • Kartonger
 • Take-away låder
 • Toalettrullar

Wellpapp är till ytan slät men har ett eller flera vågiga lager emellan och får slängas i pappersförpackningar, förutsatt att det är en liten mängd. Om man en större mängd som ska slängas rekommenderas det att slängas på en återvinningstation, i avfallsbehållaren avsedd för wellpapp eller på fastighetsnära insamlingen om den erbjuder denna typ av sortering. Annars kan man slänga det på en bemannad återvinningscentral.

Vad får man inte slänga bland pappersförpackningar?

Det man inte får slänga i pappersförpackningar är:

 • Tidningar
 • Magasin
 • Broschyrer
 • Kontorspapper
 • Kuvert – hushållssopor
 • Post-it – hushållssopor
 • Skriv- och ritpapper

De är viktigt att tidningar inte hamnar bland pappersåtervinningen, eftersom den typen av felsortering kan resultera i att det andra insamlade materialet går till förbränning istället för att återvinnas till nytt pappersmaterial. Du kan läsa mer om tidningar i vår återvinningsguide tidningar.

Man får inte heller slänga pappersförpackningar i en ihopknuten plastpåse.

Vad händer med återvunna pappersförpackningar?

När pappersförpackningarna har samlats in transporteras det till en sorteringsanläggning där materialet sorteras, pressas samman och skickas vidare till ett pappersbruk. När det har anlänt till pappersbruket påbörjas återvinningsprocessen. Det börjas med att man blötlägger pappret i vatten för att delas sönder till fiber. Därefter separeras fibrerna från annat material och läggs på tork. Efter att fibrerna har torkats blandas de med andra fiberlager så att det bildas till en kartong som bestryks och blandas ihop med bildningsmedel för att bli lätt och snyggt. Slutligen skickas den tillverkaren som tillverkar nya pappersförpackningar.

Checked checkbox Gratis offerttjänst
Checked checkbox Spara pengar
Checked checkbox Minska klimatpåverkan
Sveriges största marknadsplats
för återvinning med över 1000 anslutna återvinningsföretag.
Vårt genomsnittliga betyg:
4.48/5
(6111)

Kundrecensioner

Löpande FNI - Fastighet/BRF - Upplands Väsby

Vi hade detaljerad kontakt med 2 företag och fick av dem tillräcklig information f...

Office Recycling Sverige AB fick omdömet

Löpande uppdrag: Returpapper - Kontor - Älvsjö, Stockholm

Svenska Servicestyrkan AB fick omdömet

Glasförpackningar - Hotell & Restaurang - Stockholm

Office Recycling Sverige AB fick omdömet