Pris

Vad kostar tankdemontering

Oljetankar och oljepannor är ett ganska ovanligt och gammaldags värmesystem som fortfarande finns kvar i vissa bostäder. Enligt data från 2018 är det bara lite över 30 000 villor som fortfarande använder sig av oljepannor som värmesystem. Kostnaden för demontering och bortforsling av en oljetank på 3 kbm kostar cirka 5 000 kr inkl. moms.

Att använda en oljepanna för uppvärmning av bostad medför inte bara rejäla kostnader för dig, utan också stora påfrestningar på miljön. De flesta villaägare väljer nu istället förnybar energi, vilket är en mer trygg och långsiktigt hållbar energilösning.

Vad gör man då med den gamla oljetanken? Man bokar tjänsten tankdemontering för att tryggt montera ned, ta bort och skrota tanken eller pannan.

Varför tankdemontering

Historian om oljetank i villa - Varför tankdemontering?

Förr var uppvärmning med olja en av de vanligaste metoderna för att värma upp hus. Detta berodde på att oljepriset, fram till 1970-talet, var mycket billigare än vad det är idag. Oljepannor krävde dessutom väldigt lite underhåll, vilket snabbt gjorde dem populära. Men i takt med att priset på oljan steg, ökade även vår medvetenhet om koldioxidutsläpp.

Oljelandet Norge har tydligt demonstrerat hur stor miljöbov oljepannan är genom att förbjuda installation av oljepannor som basvärmekälla i nya större byggnader. Dessutom diskuterar man i Norge om att helt förbjuda uppvärmning av hus med fossil olja. Det betyder att villaägare kan behöva byta ut sina gamla oljepannor mot modernare lösningar inom kort.

Nackdelar med gamla oljetankar

  • Årsförbrukningen av olja kostar minst 30 000 kr.
  • Det finns en risk för att tanken kan rosta, läcka och därmed orsaka miljöföroreningar.
  • Oljepannan måste regelbundet inspekteras och vara godkänd av kommunen, vilket medför extra avgifter.
  • Systemet kräver stort utrymme samt ett vattenburet radiatorsystem.

Så går det till

Varför behöver du demontera oljetanken eller pannan?

Tankdemontering i samband med oljetankar i äldre fastigheter, såsom gamla villor, är en process som involverar att ta bort och skrota gamla oljetankar som tidigare användes för att förvara uppvärmningsolja. Detta är ofta nödvändigt av flera skäl:

Recycla checkmark
Miljöskydd: Gamla oljetankar kan rosta och läcka, vilket riskerar mark- och grundvattenförorening.
Recycla checkmark
Säkerhetskrav: För att förebygga risker som oljeläckor, brandfara och andra säkerhetsproblem.
Recycla checkmark
Uppdatering av uppvärmningssystem: Många fastighetsägare byter från oljeuppvärmning till mer miljövänliga och effektiva system, som t.ex. värmepumpar eller fjärrvärme.

Hur går tankdemontering till?

Processen för demontering av en oljetank innefattar vanligtvis följande steg:

  1. Tömning och rengöring: Tanken måste först tömmas på kvarvarande olja. Därefter rengörs den för att ta bort oljerester och ångor.
  2. Kontroll och dokumentation: Ibland krävs en inspektion av en certifierad tekniker för att dokumentera tankens skick och bekräfta att den har rengjorts ordentligt.
  3. Fysisk borttagning: Tanken skärs ofta i mindre delar för att kunna tas bort från fastigheten. Detta kan kräva specialutrustning beroende på tankens storlek och placering.
  4. Transport och skrotning: De borttagna delarna transporteras sedan till en godkänd anläggning för skrotning eller återvinning.
  5. Sanering av mark vid behov: Om det finns tecken på läckage eller förorening kan marken runt tanken behöva saneras.

Det är viktigt att notera att det ofta finns strikta regler och riktlinjer som styr hur oljetankar ska hanteras och demonteras, och det kan krävas tillstånd eller anmälan till lokala myndigheter. Därför bör man anlita professionella företag som specialiserar sig på denna typ av arbete.

Varför Recycla

Varför boka tankdemontering via Recycla

På Recycla ska ingen behöva tumma på miljön, plånboken eller tiden för att lösa något så sopigt som sopor. Med noggrant testade partners säkerställer vi högsta kvalitet och industristandard.

Via Recycla kan du snabbt, enkelt och kostnadsfritt jämföra priser, omdömen och lösningar som passar dina önskemål. Oavsett var i landet du befinner dig kan du lita på Recycla för att hitta bästa återvinningslösningen.

Med Recycla kan du boka tankdemontering och bortforsling av pannan på ett tryggt sätt, med garanterad miljövänlig hantering av oljetanken samtidigt som du stöttar lokala företag.

Fem anledningar att välja Recycla

Recycla checkmark
Jämför erbjudanden från lokala och godkända företag
Recycla checkmark
10 000 nöjda kunder
Recycla checkmark
Gratis jämförelsetjänst
Recycla checkmark
Gratis rådgivning
Recycla checkmark
Boka det bästa erbjudandet och spara både tid och pengar

FAQ

Vanliga frågor och svar

Vad kostar tankdemontering?

Från historisk data kan vi se att sanering, demontering samt bortforsling av en oljetank på 3 kbm kostar cirka 5 000 kr exkl. moms. Priset varierar beroende på var du befinner dig, hur stor tanken är och om tanken behöver tömmas på olja. Om tanken har läckt olja behöver du begära offerter för sanering av det berörda området där läckaget har inträffat.

Vad gör man med en gammal oljetank?

Varför ska jag boka tankdemontering via Recycla?

Kan man få ROT avdrag på tankdemontering?

Kan man få ROT avdrag på rengöring av oljetank?

Hur fungerar Recycla?

Är det gratis att få offerter via Recycla?

Har du fortfarande frågor?

Vårat trevliga team på support står redo att besvara dina frågor!

Störst på återvinning

I över tio år har Recycla hjälpt till att hitta de bästa lösningarna för företag, föreningar och privatpersoner för allt inom återvinning, skrot- och avfallshantering. Vi har förmedlat fler än 100.000 uppdrag sedan vår start 2011.

2 732

Erbjudanden senaste månaden

922

Uppdrag senaste månaden

7 203

Totalt antal omdömen